Foto: Andreas Ericson /SVT

Vindkraft – en dyr investering

Publicerad

Örebro och Kumla kommun planerar att vara sjävförsörjande inom förnyelsebar energi inom fyra år. Bra för miljön, men för skattebetalarna har det blivit dyrt.

Om fyra år ska Kumla och Örebro kommun vara självförsörjande på förnyelsebar energi. En bra investering för miljön – men sämre för plånboken. För på grund av det låga elpriset redovisade det kommunala vindkraftsbolaget en förlust på 1,3 miljoner kronor för 2015 och prognosen för 2016 är inte mycket bättre.

– Bolaget är skapat och har ett miljöuppdrag egentligen. Vi ska göra våra ägare självförsörjande på förnybarenergi. Syfte och målet kommer vi att upphålla, det är en investering för miljön men resultatet påverkar bolaget negativt, säger Peter Lijla.

I Ullavi utanför Pålsboda har Kumbro köpt tre nya vindkraftverk för närmare 80 miljoner kronor. För att projektet ska bli lönsamt krävs ett elpris som är nästan tre gånger högre än idag.

– Isolerat månadsvis är det klart att det är besvärande. Men det här är en investering över en 25 års period så man är uthållig och har en plan.

Elpriserna i sverige är nu de lägsta på 15 år. Snart kan elbolagen kortare stunder till och med tvingas att betala för att bli av med el som produceras.

För att kunna tjäna pengar på projekten krävs ett högre elpris – men då många har satsat på vindkraft så sjunker istället elpriset när det blåser.

Därför kommer skattebetalarna troligen att bli tvugna att skjuta till mer pengar till Kumbro.

Risken är också att flera planerade projekt läggs på is och att miljömålen inte kommer att uppnås.

– Det finns en risk att de här miljöinvesteringarna avtar och det är inte bra med de klimatmål som finns. Då får vi en mer kol och fossil i vår produktionsmix då, säger Peter Lilja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer