Foto: Vidar Ruud/TT

Vindkraftspark stoppas av tjädrar

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade vindkraftsparken i Töreboda kommun stoppas nu av Mark- och miljödomstolen. Ny forskning visar att den planerade parken kommer att påverka tjädrar runt om i området, bland annat i Tivedens nationalpark.

Vindkraftsparken hade fått tillstånd från länsstyrelsen men projektet överklagades av ett 40-tal klagande av olika skäl.

Bland annat motsätter sig Laxå kommun att en vindkraftspark ska byggas så pass nära sjön Unden på grund av att det kan ha en negativ påverkan på människors upplevelse av miljö- och kulturvärden i kommunen. Även länsstyrelsen i Örebro län bedömer att vindkraftverken kommer att ha en negativ påverkan på upplevelsevärdet i Tivedens nationalpark.

Men det som avgjorde beslutet var den nya forskningen som visar stora störningar för tjäderns livsmiljö.

Rapporten

Den nya rapporten från Naturvårdsverkets femåriga forskningsprojekt, rekommenderar att vindkraftsparker ska hålla ett skyddsavstånd på 865 meter till tjäderns spelplatser och livsmiljö. Om det ligger på ett närmare avstånd har det visat att tjäderns användning minskar på området under spel- och sommarsäsongen.

Man konstaterar också att antalet tjädrar kommer att påverkas i hela landskapet om vindkraftverk placeras i de få områden där fåglarna har sin passande livsmiljö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.