Arne och Dennis Rådström diskas, vinnare blir istället Patrik Dybeck som kör bilen till höger i bild. Foto: KAK Midnattssolsrallyt

Vinnaren av Midnattssolsrallyt diskas – bröt mot reglementet

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen stod de högst uppe på prispallen med segerkransar. Nu tvingas det lämna över medaljerna. Ny vinnare är Patrik Dybeck, som kör för SMK Gävle.

Far och son Arne och Dennis Rådström vann igår Midnattssolsrallyt överlägset. Från första till sista etappen höll de ledningen i ett järngrepp.

Men när de snabbaste bilarna skulle kontrolleras efter tävlingen så diskvalificerades vinnarna från tävlingen.

”Tävlingsledningen har beslutat att utesluta startnummer 4 efter den tekniska efterkontrollen då bilen inte överensstämde med reglementet”, skriver Midnattssolsrallyt på sin hemsida.

Enligt tävlingsledare Kalle Andersson var det flera fel på Rådströms vinnarbil.

– Man utgår från att grejerna de har bytt har gjort bilen bättre. De saker han blev fälld för har gjort bilen driftsäkrare, så att bilen inte går sönder lika enkelt, men det får man inte, säger Kalle Andersson och tilläger att det inte handlar om att man ökat bilens motoreffekt.

Är det uppenbara fel?

– Ja, det här gäller alla tävlingar och det görs alltid efterkontroller.

Borde Rådström känt till felen?

– Ja, säger Kalle Andersson

Arne och Dennis Rådström har protesterat mot beslutet, men juryn har inte lyssnat.

– Det blir lite avslaget för vår del, det blir extrajobb, beslut, domarmöten och förhör. Det tar bort glädjen som man byggt upp inför prisutdelningen och banketten, säger tävlingsledare Kalle Andersson.

Ny vinnare blir istället Patrick Dybeck som kör för SMK Gävle.

SVT söker Arne Rådström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer