Verksamhetsledare Tomas Elm förklarar att projektet går ut på att hjälpa EU-medborgare att etablera sig och få ordning på sin ekonomi i hemlandet. Foto: SVT

Vinternatt expanderar – ska hjälpa EU-medborgare etablera sig

Publicerad

Härbärget Vinternatt har varit fullbelagt sedan det öppnade för ett år sedan. Och nu startas projektet Crossroads för att kunna hjälpa EU-medborgare mer långsiktigt.

– Målet med projektet är att hjälpa människorna som kommer hit från främst Rumänien och Bulgarien att hitta vägar till att etablera sig på ett sätt som gör att deras situation blir trygg och stabil, säger verksamhetsledare Tomas Elm.

I början av januari kommer Vinternatt att erbjuda rådgivning en till två gånger i veckan till de EU-migranter som söker sig till härbärget. De har nyligen anställt en projektledare som även är utbildad jurist. Och syftet med projektet är att öppna andra vägar för människor som tigger att försörja sig på.

Hjälper till med ekonomin

– Det är inte bara att knacka på hos Arbetsförmedlingen när man kommer från ett annat land och säga ”Hej, här är jag”, utan det krävs en del. Man måste få ordning på personnummer, bankkonto och adress. Vi vill också hjälpa dem med hur man gör för att etablera sig och få ordning på sin ekonomi i hemlandet. För det är ju olika. Alla vill inte stanna i Sverige, men alla vill heller inte tillbaka, säger Tomas Elm.

Vad ser du som de största behoven hos de här människorna?

– Det största behovet är en stadig inkomst. De behöver ha pengar och det är därför de är här. Det är inte så att det är här och turistar på något sätt. De behöver få ihop pengar för att överleva och har just nu inget annat val än att försöka försörja sig på det här sättet här i Sverige som de gör, säger Tomas Elm.

Tolv sovplatser

Vinternatt erbjuder tolv sovplatser till hemlösa människor varje vecka. Där får de möjlighet att ta en dusch och äta frukost och kvällsmat. Härbärget finns i Adolfsberg och drivs av flera kyrkor och frivilligorganisationer. Det öppnade för andra säsongen i november och kommer att hålla öppet till mitten av april 2016.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer