Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Ersmark är en av lärarna på idrottsgymnasiet. Enligt henne har arbetet med psykisk hälsa fått effekt. Foto: Karl Bergholtz/SVT

Virginska skolan arbetar för att förebygga psykisk ohälsa bland idrottseleverna

Publicerad

Idrottsgymnasiet på Virginska satsar på att prata mer om psykisk hälsa – något som enligt skolan har fått effekt.

– Det öppnar för mer dialog. Man öppnar upp mer och vågar prata. Det har vi verkligen sett, säger Maria Ersmark, lärare vid idrottsgymnasiet.

Virginska gymnasiet vill öka kunskapen om psykisk ohälsa, som enligt Folkhälsomyndigheten ökat. Andelen unga som vittnar om återkommande psykosomatiska symptom har fördubblats sedan mitten av 1980-talet.

Arbetet med att utbilda lärarna påbörjades under pandemin. Skolan har bland annat tagit hjälp av föreningen Frisk och fri, riksförbundet mot ätstörningar.

”Elever som har höga krav på sig själva”

Under det senaste året har man arbetat med att få in frågorna i undervisningen på idrottsgymnasiet.

– Vi har väldigt mycket tränande elever, högpresterande elever som har höga krav på sig själva i idrotten och höga krav i skolan, säger Maria Ersmark.

Enligt Ersmark är det svårt att mäta elevernas mående, för att se vilka effekter arbetet fått. Men vissa tydliga skillnader märks redan, menar hon.

I klippet får du höra vilka frågor man pratar om med eleverna.

Psykisk ohälsa bland unga

Allt fler barn och unga berättar att de lider av psykisk ohälsa.

Nästan hälften av alla 15-åringar har problem med återkommande psykosomatiska symptom.

Något som pekas ut som en trolig orsak till ökningen är brister i skolans funktion. Samma sak gäller press på grund av ökade krav på arbertsmarknaden.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det oklart om ungas användning av digitala medier har bidragit till den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga. Enligt myndigheten behövs mer forskning på området.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.