Ny forskning ska fokusera på hur barn med adhd klarar vuxenlivet. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Vuxna med adhd i fokus för ny forskning

Uppdaterad
Publicerad

Personer med adhd löper också risk att drabbas av andra sjukdomar som depression, fetma och missbruk. Nu ska forskare på Örebro Universitet försöka ta fram en modell för att se vilka som är i riskzonen för att drabbas av allvarliga problem.

Antalet barn som får diagnosen adhd ökar. Men vad händer när barnen växer upp och ska klara sig själva?

– För en person som har uppmärksamhetsproblematikoch är impulsiv kan omställningen till vuxenvärlden bli jättetuff, säger Henrik Larsson, forskare och professor i medicin vid Örebro Universitet (ORU).

Hitta nya samband

Nu har han tillsammans med flera andra forskare från ORU, Karolinska Institutet, Århus i Danmark och Groningen i Holland fått 4,8 miljoner från Vetenskapsrådet för att utarbeta en modell som kan användas för att upptäcka vuxna med adhd som också har hög risk att drabbas av allvarliga problem.

Redan nu vet man att personer med ADHD löper större risk att drabbas av fysiska sjukdomar som hjärtproblem och fetma. Men många blir också utåtagerande och hamnar i depressioner, kriminalitet och missbruk.

– Vi vill också förstå vilka andra följdsjukdomar som dessa personer kan drabbas av och studera samband mellan adhd, fysisk hälsa och åldrandets sjukdomar.

Glapp inom vården

I slutänden handlar det om att vårdpersonal ska kunna ställa rätt frågor och titta efter rätt faktorer för att hitta riskpersonerna.

– Det är vanligt att personer med adhd hamnar i ett glapp inom vården vid 18 års ålder. Det är då många flyttas från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin. Där finns det till exempel risk att man tappar bort personer som behöver stöd, avslutar Henrik Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.