Mirjam Andersson. Foto: SVT

Efter 22 år – nu tackar slottets husfru för sig

Uppdaterad
Publicerad

Hon har avverkat fyra landshövdingar, tjänat kungligheter och dukat galamiddagar. Efter 22 år som husfru på Örebro slott tackar nu Mirjam Andersson för sig.

I dag går husfrun på Örebro slott, Mirjam Andersson, i pension. Det efter att ha tjänat fyra landshövdingar i sammanlagt 22 års tid med allt ifrån att duka galamiddagar till att städa de 1.200 kvadratmetrarna på slottet.

Under den officiella avtackningen på slottet i dag klockan 14:00 kommer alla fyra landshövdingar att samlas: Rose-Marie Frebran, Sören Gunnarsson, Gerd Engman och Sigvard Marjasin.

Vad har varit det bästa?

– Jag har trivts enormt bra och tyckt om mina arbetsuppgifter. Alltifrån att putsa silverbesticken till att arrangera blommorna. Och så har jag haft stans vackraste arbetsplats.

Det blir avtackning idag kl 14 med alla landshövdingar som du jobbat för.

– Det känns jätteroligt att få träffa de igen.

Hur kommer avtackningen se ut?

– Det kommer vara enkelt. Alla arbetare på slottet kommer till en fin sal och så bjuder jag lite på några bullar och kakor som jag gjort.

Har du bakat till din egen avtackning?

– (Skratt) Ja, det låter inte klokt.

Varför går du i pension nu?

– Jag har alltid sagt att jag ska gå vid 65 år. Det är ibland långa dagar upp till 12, 15 timmar. Och man springer mycket i trappor här. Kroppen är inte som för 20 år sedan.

Vad ska du göra framöver?

– Jag har många projekt. Bland annat målar jag mycket.

Nu slipper du slottets spöken.

– Nja, det har inte varit så många. En gång när en gäst frågade om det spökade sa jag ”Inte om ett tag för då har jag gått hem”. Han skrattade gott.

Bilder och kommentarer från avtackningen ser du i kvällens sändningar.

Ovan kan du se ett långt reportage om Mirjam Andersson från 2010.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.