Ericsson om testdebuten: ”Väldigt stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Sex timmar försenad fick Marcus Ericsson göra sitt första testvarv som formel1-förare för Caterhamstallet.

Men testdebuten var väntan värd. ”Väldigt stolt ögonblick! ”, twittrade han.

När 23-åringen från Kumla presenterades som ny förare i Caterham i förra veckan var det efter en 23 års lång väntan som Sverige äntligen fick en F1-förare igen. I det sammanhanget var förstås sex timmars försening en droppe i havet.

Problem med motorinstallationen var förklaringen till dröjsmålet från stallet.

Formel 1

När Ericsson väl kom ut på banan, strax efter klockan 15 på tisdagseftermiddagen, blev det bara ett varv i makligt tempo, mest för att visa upp Caterhamstallets nya bilmodell, CT05.

– De vill att jag åker in sedan för att koppla en massa datorer till bilen för att så snabbt som möjligt få information. Det blir så första dagen i en helt ny bil, sade Ericsson inför testet till dn.se.

Illgrön bil

Den illgröna skapelsen väckte uppmärksamhet. Ericsson registrerade inte någon varvtid, men efteråt twittrade han:

”Början kändes bra, men nu börjar det hårda jobbet”.

Caterham var inte det enda stallet som haft problem med att få saker och ting i ordning till säsongens första test i spanska Jerez.

Av de elva stallen i årets F1-cirkus fanns tio på plats. Lotus saknades då deras bil inte är klar ännu. För Marussia blev tisdagen en mardröm då bilen inte hann fram i tid från fabriken.

Bra förutsättningar

Marcus Ericssons Caterham tog inte en enda poäng i F1-serien förra året, men i år är det tänkt att stallet ska ta nästa kliv och etablera sig i mitten av F1-serien. Stallet anser att nye Marcus Ericsson och japanen Kamui Kobayashi får bra förutsättningar.

”Naturligtvis vet vi inte var vi står i jämförelse med andra stall förrän i det första loppet, men vi tror att vi har svarat så effektivt som möjligt på alla utmaningar som det nya regelverket (bland annat byte till turbomotorer) utgör”, säger Cyril Abiteboul, stallchefen, till Caterhams hemsida.

Premiären körs i Melbourne den 16 mars. Finländaren Kimi Räikkönen, Ferrari, körde flest varv, 31, och var snabbast före britten Lewis Hamilton, Mercedes. Hamilton kraschade dessutom sedan framvingen lossnat och åkt in under bilen som dock klarade sig utan större skador.

Testerna i Jerez fortsätter på onsdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Formel 1

Mer i ämnet