Yrkesfiskare: ”Förbudet att fiska ål borde hävas”

Uppdaterad
Publicerad

Tillgången på ål i Sverige är nästan obefintlig, undantaget är Hjälmaren, där tillgången är god. Men där råder fiskeförbud för de flesta.

Sedan två år tillbaka är det förbjudet att fiska ål utan specialtillstånd i Sverige. Orsaken är att ålbeståndet i Europa på 20 år har minskat med 99 procent. Men bestånden varierar. I Hjälmaren är tillgången på ål, tack vare inplantering, mycket god. Där menar nu yrkesfiskarna att förbudet borde hävas.

– Jag delar kanske inte fullt deras åsikt om de här insjöålarna. Det här är utmärkta barnkammare för ålarna, vi kommer behöva de här sjöarna för att föda upp ål. Även om vi inte kommer äta dem kommer vi behöva goda uppväxtmiljöer för att kanske bussa ut dem i Atlanten, säger Jan-Erik Eriksson, yrkesfiskare.

När fiskeförbudet på ål inträdde 2007 fick bara de som under de senaste tre åren fiskat mer än 400 kg ål per år tillstånd att också i fortsättningen få fånga ål. Det innebär att trots den goda tillgången i Hjälmaren så finns det ingen nyrekrytering av ålfiskare i sjön.

– Och finns det inget yrkesfiske kommer det inte finnas nåt intresse för att se till att det föds upp ål i de här stora insjöarna, säger Jan-Erik Eriksson

Orsakerna till varför ålen minskat så dramatiskt är inte fullt klarlagda. Men förstörda uppväxtområden i Saragassohavet och andra miljöaspekter som klimatförändringen är troliga orsaker.

– Visst är det nåt som håller på att hända, men vi strävar efter att få tillbaka så många vuxna ålar som möjligt som kommer hit och leker, säger Jan-Erik Eriksson

Men den svaga fångsten som blev idag, är det inte ett tecken på att det är ont om ål?

– Det är fiskarens arma lott. En del dagar är det bra och en del uselt. Idag var det uselt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.