Foto: SVT

1,3 miljoner kronor för att ta bort släke

Uppdaterad
Publicerad

16 olika projekt får i år pengar för att ta bort sjögräs och tång från de gotländska stränderna.

Pengarna kommer från Havs- och vattenmyndigheten och kan sökas av av kommuner och ideella föreningar. Statliga pengar för att ta bort släke (sjögräs och tång) har delats ut sedan 2009.

Bromsar övergödning

Släken tas bort för att få bort kväve och fosfor från havet eftersom sjögräs och tång bidrar till övergödning av havet.

Gotland

– Vi tycker att det här är ett väldigt bra sätt att få upp fosfor och kväve, säger Pia Lindberg, som arbetar med vatten- och fiskevård på länsstyrelsen.

Ytterligare en effekt är att stränderna blir renare och mer tillgängliga för alla, inklusive turisterna. Den insamlade släken kan användas som gödning på åkrar även om provtagning rekommenderas eftersom det kan finnas kadmium i materialet.

Projekt från norr till söder

De organisationer som vill delta i arbetet kan söka pengar, men om de inte gör vad de lovat så kan också länsstyrelsen ta tillbaka pengar. Det går att få bidrag på upp till 80 procent av den totala kostnaden.

Årets 16 projekt på Gotland, från Fårö i norr till Storsudret i söder, får dela på totalt 1,3 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet