USA kommer att delta med flera olika förband i den svenska militärövningen Aurora. Foto: TT

1 500 amerikanska soldater till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

USA kommer att delta med 1 500 soldater när Sverige genomför den stora försvarsövningen Aurora i september.

En stor del av övningen utspelar sig på och runt Gotland.

En stor del av de 1 500 amerikanerna kommer dock att befinna sig till sjöss.

– De tillhör fartygsbesättningar till havs och kommer inte att gå i land, säger Björn Westerdahl, kommunikatör på Livgardet till SVT Nyheter Öst.

Marinkåren och attackhelikoptrar

Enligt tidningen Dagens Nyheter så kommer USA att använda flera olika förband. Marinkåren deltar med ett kompani soldater, utrustade med terrängbilar.

Attack- och transporthelikoptrar kommer att användas med Bunge flygfält på norra Gotland som bas. Den amerikanska marinen sänder också två kryssare, vardera med 350 man i besättningen.

Aurora är den största försvarsövningen i sitt slag i Sverige på mer än 20 år. 19,000 personer från Försvarsmakten deltar, samt ett 40-tal myndigheter och förband från Danmark, Norge, Finland, Estland, Frankrike och USA.

General besökte Gotland

Foto: SVT / Patrik Widegren

Under tisdagen besökte den amerikanske generalen David G Perkins Gotland för att få en bild av ön inför övningen. Han sade då till SVT Nyheter Öst att USA inte har några färdiga planer på hur man skulle använda Gotland i ett skarpt läge.

– Nej vi har inga unika planer för vår del. Men som ett led i vårt försvarssamarbete med Sverige så ser vi här en unik kapacitet som Sverige erbjuder, för sig själv och för det här området, sade David G Perkins.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.