Välbevarade Gotländska folkdräkter av Ella Hellgren, skapade år 1915. Foto: Monika Elmshorn

100-åriga dräkter visas på museum

Uppdaterad
Publicerad

På lördag öppnar Magasin Visborg upp skåp och lådor för att visa upp de gamla folkdräkter som skapats på Gotland.

– Vi har mycket klänningar och jackor i vackra 1700-tals tyger. Mycket av det som aldrig är utställt får man chans att se. Besökarna kommer få se folkdräkterna live, säger Lena Ideström, antikvarie Magasin Visborg.

Saknade dräkt

För hundra år sedan hade Gotland ingen folkdräkt som man haft på många andra ställen runt om i Sverige. Under början av 1900-talet fanns ett starkt intresse av att hitta folkdräkter med lokal och historisk anknytning.

Det hela började med att Gotlandsbon Ella Hellgren i början av 1900-talet reste runt för att ta reda på hur tidigare generationer hade klätt sig för att kunna skapa en folkdräkt för Gotland.

Fick hjälp av folket

På sina resor runtom Gotland fick hon berättat för sig hur människor varit klädda under tidigare år och vad folket själva mindes om kläder från deras barndom. Ella Hellgren fick även veta vilka färger och material som var vanligt för kläder och vanliga folkdräkter på den tiden och använde det i sin egen design.

– Hon skapade folkdräkter med gamla klädesplagg som hon sett och av det hon fått höra. Hon tittade även på museets klädessamlingar och hur plaggen där var skurna och vilka detaljer de hade, berättar Lena Ideström, antikvarie Magasin Visborg.

Gammal inspiration

Mycket av de kläder som Ella Hellgren tittade på men också fick höra historier och minnen om, var kläder sedan långt tillbaka i tiden.

– Mycket av det hon hörde talas om var kläder från 1700-talet. Hon fick exempelvis inspiration till broderier från någon jacka som även visas idag, säger Lena Ideström.

Ella Hellgren skapade efter alla resor och berättelser en Gotländsk folkdräkt år 1915 och kom att bli den första kvinnliga Gotlandsdräkten som man idag känner till. Idag finns det fem olika Gotlandsdräkter och alla visas idag på Magasin Visborg.

– Klänningslivet är skapat i siden och det hade man i allmänhet inte då. Hennes klänning är den första som någon beställde. Det är ett fint hantverk så det var nog dyrt, berättar Lena Ideström.

”Inte min grej”

Under 100-årsfirandet på Magasin Visborg får besökarna komma närmre de gamla föremål och kläder som museet har. För den som vill veta mer om klädesplaggen och andra spännande saker, håller en hemslöjdskonsulent föreläsningar.

– Jag hoppas det blir en rolig dag och att många som är intresserade av folkdräkter eller tyger kommer hit. Det bästa med att ha arrangemang och öppna upp våra samlingar är att vi i personalen alltid lär oss något nytt varje dag av de kunniga besökare som kommer hit.

Tycker du att folk ska bära folkdräkt oftare?

– Nej det tycker jag väl inte. Folk får gärna ha det men det är inte min grej, avslutar Lena Ideström och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.