100-årige Rune Haraldsson satsar på att vara med i O-ringen nästa år Foto: SVT

100-åring missar O-ringen – kommer igen nästa år

Uppdaterad
Publicerad

Han fyllde 100 år för några veckor sedan och ända sedan starten 1965 har Rune Haraldsson från Norrköping stått på startlinjen i O-ringen i orientering. Men i år kan han inte vara med på grund av skada.

– Jag hade planer på att åka till Örnsköldsvik och vara deltagare som så många år tidigare. Men jag blev skadad i början året då jag bröt ett ben och det spolierade allt deltagande på O-ringen i år.

Att besöka tävlingarna utan att delta är inte aktuellt.

– Att åka upp till O-ringen som publik vill jag inte. Ska jag dit så vill jag vara aktiv, och när jag inte kunde det så är det bättre att jag ser till att jag är frisk och fräsch till nästa år då O-ringen arrangeras i Norrköping, säger 100-årige Rune Haraldsson från Norrköping.

Orienterat i 84 år

När vi hälsar på honom i radhuset i Norrköping så håller Rune Haraldsson på att rehabiltera sig från benbrottet med en träningsrunda i trädgården. Det ser han som en början på deltagande O-ringen i Kolmårdsskogarna om ett år. För hans stora intresse i livet vill han inte överge.

– Jag kom med som scout när jag var 16-år på 1930-talet. Jag tyckte det var roligt att umgås i naturen och sedan har det varit en hobby genom hela livet, vilket har gett mig många goda minnen, och en god hälsa.

– Min goda hälsa har varit med mig ända upp till hundraårsdagen, säger 100-årige orienteraren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.