Det är extremt halt på flera vägar och promenadstråk och på akutmottagningarna i Östergötland märks ett ökat inflöde av patienter som halkat och drabbats av frakturer. Foto: Claudio Bresciani/TT

100-tals patienter till akuten i Motala: ”Väldigt besvärligt dygn”

Uppdaterad
Publicerad

Det är extremt många i behov av vård just nu och både akutmottagningen i Norrköping, Linköping och Motala vittnar om ett högt inflöde av patienter.

– Det har varit ett väldigt besvärligt dygn. Många svårt sjuka patienter och även många personer som har halkat och slagit sig i armar, ben och huvud, säger Karin Franzén, verksamhetschef på medicinska specialistkliniken i Motala dit akutmottagningen tilllhör.

De senaste dagarnas väderomslag med töväder följt av sträng kyla, blåst och snöfall har lett till ett ökat inflöde av patienter med frakturer till akutmottagningarna runt om i Östergötland. I Motala har man det senaste dygnet haft ett hundratal patienter jämfört med ett snitt på 70 patienter, vilket MVT först berättade.

Utöver fallolyckor med frakturer är det många svårt sjuka som söker sig till akuten.

– Vi har ganska mycket infektioner, vilket vi brukar ha den här årstiden. Det är olika infektioner med andningsbekymmer, säger Karin Franzén.

Det stora inflödet av patienter till akuten påverkar också personalen.

– Vi brukar ha ett snitt på 70 patienter. Så det är klart att det är svårt att möta upp och slitsamt för personalen, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.