Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör i klippet varför Vårdförbundet varslar om strejk på universitetssjukhuset i Linköping och varför Region Östergötland vill stoppa det. Foto: Martin Klevelid/SVT

130 vårdarbetare redo att gå ut i strejk – regionens kritik: ”Samhällsfarlig”

Uppdaterad
Publicerad

Den 4 juni är 2 000 av Vårdförbundets medlemmar redo att gå ut i strejk på landets universitetssjukhus. I Östergötland är det omkring 130 av fackförbundets medlemmar som ingår i strejken. Orsaken till strejken är att Vårdförbundet kräver kortare veckoarbetstid för sina medlemmar i årets avtalsförhandlingar, vilket arbetsgivaren hittills inte har gått med på.

Om inte Sveriges kommuner och regioner, SKR, kommer överens med Vårdförbundet kommer därför strejken att inledas klockan 11 den 4 juni. Varslet omfattar biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor samt sjuksköterskor.

Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland ser att konsekvenserna av en sådan strejk skulle bli omfattande. Foto: Lovisa Gelin/SVT
Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Region Östergötland vill stoppa strejken

Region Östergötlands analys av strejkvarslet är att det kan leda till fara för liv och hälsa och att den därför är samhällsfarlig.

– Vårt fokus är patientsäkerheten. Vi ansvarar för att våra patienter ska få den vård som de behöver och inte riskera deras liv och hälsa, säger Karl Landergren, medicinsk direktör i Region Östergötland i ett uttalande.

Hör hur Vårdförbundet i Östergötland ser på kritiken i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Konflikt mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna

Mer i ämnet