Ett stort sökpådrag pågår under kvällen. Foto: Niklas Luks/Nyhetswebben.seVisa alla (4)
Visa alla (4)

14-årig pojke hittad vid liv

En 14-årig pojke försvann efter en skridskotur med sin familj på Roxen, strax norr om Linköping.Pojken hittades nedkyld men vid liv enligt polisen i Östergötland.

Polis och räddningstjänst larmades om en försvunnen pojke klockan 19.35 på lördagen. Familjen skulle ut på en skridskotur och utgick från Sättuna. Pojken gick i förväg ner till sjön med sin utrustning.

Familjen såg sedan inte till pojken men beslutade sig för att ta en tur själva.

– De trodde att pojken gått till en stuga i närheten eller vänt tillbaka, säger Ronnie Dahlqvist, vakthavande befäl hos polisen.

Funnen vid liv

Strax efter kl 23 hittades pojken ute på isen på sjön Roxen vid Bergsbaden utanför Berg en av en svävare som ingick i sökinsatsen.

– Han hittades nedkyld men vid medvetande och är nu förd till Universitetssjukhuset i Linköping för kontroll säger polisinspektör Fredrik Larsson vid länskommunikationscentralen i Östergötland.

Kallt och mörkt

Familjen hade först letat själva efter pojken men polisen kallades snart in i sökinsatsen.

Polisen befarade aldrig att pojken gått igenom isen då den är runt 15 centimeter tjock.

Helikopter sökte

Ett stort pådrag, bland annat Sjöräddningssällskapets två svävare samt två helikoptrar, letade under kvällen efter pojken.

Strax efter klockan 23 på lördagskvällen hittades alltså 14-åringen kraftigt nedkyld men vid liv.

Får åka hem

Enligt läkarna på sjukhuset var pojken lindrigt skadad när han kom in, och fick stanna kvar för observation under natten.

Men på söndagsförmiddagen fick pojken återvända hem igen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer