Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
14-åriga Meja Larsson är ungdomsledare på fritidsgården i Åby, strax utanför Norrköping. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

14-åriga Meja: ”Fritidsgården betyder glädje”

Uppdaterad
Publicerad

Två fritidsgårdar och sommarverksamheten i Vasaparken försvinner, när Norrköpings kommun ska spara pengar. Åby fritidsgård riskerar avvecklas men ska utredas vidare, enligt beslut från nämnd.

Drygt 3,2 miljoner sparas om fritidsgården i Åby stänger ner. För samtliga verksamheter handlar det om drygt 8 miljoner kronor. Men enligt Sara Valund, grundare av Nattvandrare i Åby finns alternativ.

– Jag vill tänka att de går att hitta en lösning. För som jag ser det, har man ingen lösning än. Man kanske inte kan spara just 3,2 miljoner men jag tror vi kan mötas, säger hon.

Gustav Åhlin 14 år är ofta på fritidsgården i Åby. Han spelar oftast biljard med sina kompisar. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

”Ogenomtänkt beslut”

Hon menar att beslutet om att lägga ner fritidsgårdar i Norrköping inte är genomtänkt. Det riskerar även mer vandalisering och ungdomar som drar runt planlöst på stan.

Hör Sara Valund, Gustav Åhlin och Meja Larsson, 14-år, som ofta är på fritidsgården i klippet ovan.

Sara Valund och Lasse Jämtner är nattvandrare i Åby och de hoppas att det finns en lösning för att fritidsgården i Åby kan fortsätta med verksamheten. Foto: Christian S Zetterdahl/SVT

Under kultur- och fritidsnämndens möte under torsdagen fattades beslut om nedskärningen på fritidsgårdar i Norrköping. Det innebär att fritidsgården i Svärtinge och Lindö läggs ner. När det gäller Åby fritidsgård, ska ärendet återremitteras för komplettering av underlaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.