Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan, tycker att det är härligt att vara tillbaka i juni. Hör honom jämföra årets lopp med förra i videon ovanför. Foto: SVT

16 000 cyklister redo för Vätternrundan – tillbaka som vanligt efter pandemin

Publicerad

I dag går starten för Sveriges största motionslopp på cykel. Vätternrundan körs i år för 57:e gången. Omkring 16 000 personer  är anmälda för att cykla de 31,5 milen runt Vättern.

Det är tre år sedan loppet kördes i juni. 2020 blev loppet inställt på grund av pandemin och förra årets upplaga flyttades till september. Detta gjorde att förutsättningarna för loppet förändrades. Stora delar av loppet cyklades i höstmörker och det var färre i publiken än vanligt.

– Förra året sa vi till alla att lämna släkt och vänner hemma, i år får man gärna ta med hela tjocka släkten, säger Oskar Sundblad, vd för Vätternrundan.

I klippet berättar han mer om den stora skillnaden mellan att cykla i ljus och mörker .

Första start går 19.30 på fredagskvällen och därefter startar cyklisterna varannan minut under större delen av natten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.