180 sägs upp vid Holmen Paper i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

En pappersmaskin mindre efter sommaren.

180 personer vid Holmen Paper i Norrköping blir övertaliga när produktionen på PM 51 vid Bravikens Pappersbruk stoppas under tredje kvartalet 2013.

– Vi tvingas stänga delar av vår tidningspappersproduktion, konstaterar Henrik Sjölund, affärsområdeschef för Holmen Paper.

Vikande efterfrågan

Orsakerna är flera – vikande efterfrågan, ökad prispress, högre råvarukostnader0 och den starka svenska valutan.

Omstruktureringen är också ett led i strategin att koncentrera Holmen Papers svenska verksamhet mot specialpapper.

Omställning

– Vi introducerar under våren bokpapper från Braviken samtidigt som vi ytterligare förädlar de specialprodukter som redan idag produceras, säger Henrik Sjölund. Åtgärderna är en del i vår omställningsstrategi, där vi utvecklar unika specialpapper som kostnadseffektiviserar produktionen hos våra kunder.

360 blir kvar

Efter omstruktureringen beräknas Bravikens Pappersbruk ha 360 medarbetare och två pappersmaskiner med en årskapacitet på knappt 600 000 ton tryckpapper.

När de nu pågående förändringarna inom Holmen Paper genomförts beräknas de svenska enheterna kunna producera 1 150 000 ton tryckpapper, varav 75 procent specialpapper, en andel som förväntas växa ytterligare.

1.000 anställda totalt

Produktionen i Norrköping baseras till 90 procent på färska fibrer medan bruket i Madrid producera drygt 300 000 ton tidningspapper baserat på returpapper och återvunnet vatten.

Den samlade personalstyrkan inom affärsområdet beräknas efter förändringarna uppgå till cirka 1 000 personer.

Rörelseresultatet i första kvartalet belastas med 100 Mkr från nedskrivning av anläggningstillgångar samt 40 Mkr i avsättning för omstruktureringskostnader.

Stjernkvist kommenterar

Kommunalrådet Lars Stjenkvist (S) kommenterar det stora varslet från Holmen paper idag med behovet av samlade resurser och samordnade insatser ”för att hjälpa till på så kraftfullt sätt som möjligt”.

– Vi har idag gett kommundirektören i uppdrag att samla och samordna insatser för att möta de varsel som lagt. Det är extra viktigt att kommunen samarbetar med Arbetsförmedlingen, Trygghetsrådet, företag och fackliga organisationer för att på bästa sätt stötta de som drabbas.

– Kommunen och arbetsförmedlingen har nyligen fördjupat samarbetet, och det är bra, säger Lars Stjernkvist.

– Med förenade krafter måste vi göra allt vi kan för att förhindra att de varslade går ut i öppen arbetslöshet. Särskilt viktigt är att fånga upp de unga tidigt. Från kommunens sida kan vi erbjuda utbildningar, och nu måste vi göra vad vi kan för att mobilisera ytterligare resurser. Kraftsamlingen är särskilt viktig eftersom detta är det andra stora varslet i Norrköping den senaste tiden.

____________________________________________________________________

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.