Ericssons dåvarande vice vd Anders Igel besöker fabriken i Norrköping 1997.

19 år sedan Ericsson utsatte Norrköping för ett dråpslag

Uppdaterad
Publicerad

Det var i maj 1997 som Ericssons vice vd Anders Igel kom i vanlig personbil till Norrköping efter att han i mars i skottsäker limousine och med livvakter besökt Ericssonfabriken för att utdela dråpslaget som innebar att 1700 av dom 2300 anställda skulle sparkas. Han möttes av förbannade och förtvivlade anställda.

– Har du en aning om hur många över tusen anställda är, frågade en av de fackliga som mötte Igel vid industrientrén, där hela styrkan av anställda hade bildat häck för att möta vice vd:n.

– Ja det vet jag, och det är det som är vårt dilemma, svarade Anders Igel.

Fabriken lades ner

Knappt två år senare, 1999, så förlorade resten av de 600 anställda sina jobb när Ericssons Norrköpingsfabrik lades ner helt och hållet.

– Jag upplevde Ericssonledningen som arrogant, de visste bättre än vi andra och de var klara över hur de skulle göra. För artighets skull var de väl tvungna att träffa oss men de var inte beredda att ge oss någonting, det sa dåvarande kommunalrådet i Norrköping, socialdemokraten Göran Färm.

Osäker framtid

Ericsson hade fram till i dag cirka 16000 anställda i Sverige jämfört med rekordåret år 2000 då de var 42000. Nu är det osäkert hur många tillverkningsjobb som blir kvar i företaget Ericsson, som kallats ett av svensk industris allra viktigaste bolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.