Moa Martinsons liv blir film

Publicerad

På lördagen kommer en stor filmscen att spelas in i Norrköping. Den ska ingå i regissören Maj Wechselmanns dokudrama om Moa Martinson.

200 statister ska förvandlas till arbetarkvinnor som tågar till arbetet i Norrköpings gamla textilindustrier runt förra sekelskiftet.

Statisterna kommer att samlas i Kvarteret Hallarna där de ska kläs och sminkas, sedan går de till Moastatyn på Grytstorget vid lunchtid där inspelningen har sin utgångspunkt.

– Vi ser fram emot en intressant och upplyftande dag i fotspåren av Moas mamma, den ogifta fabriksarbeterskan Kristina Schwarz, säger Maj Wechselmann i ett pressmeddelande.

Filmen Moa Martinson, landsmodern, är i första hand tänkt för SVT:s program K special, men det finns planer på en biografversion.

Kort om Moa Martinsson

Visa

Moa Martinson föddes i Vårdsnäs församling i Östergötland 1890. Redan som liten flyttade hon till Norrköping tillsammans med sin mamma. Moa Martinson är en av de mest kända arbetarförfattarna. Hon dog 1964.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer