Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ett område i Skäggetorp i Linköping spärrades av efter misstankar om skottlossning. Foto: Niklas LuksVisa alla (2)
Visa alla (2)

Brutal skjutning i Linköping – 22-åring döms till tolv års fängelse

Publicerad

Linköpings tingsrätt dömer en 22-årig man till tolv års fängelse för ett mordförsök i stadsdelen Skäggetorp på måndagseftermiddagen den 25 november förra året.

22-åringen avlossade två skott på nära håll med en stor silverfärgad revolver mot en 24-årig man.

Det första skottet gick rakt igenom 24-åringens vänstra knä när han stod upp. Det andra skottet träffade när han låg på marken. Ingångshålet var vid den vänstra höften och utgångshålet vid den högra.
I offrets kalsonger hittade man vid den tekniska undersökningen ”vad som bedömdes vara benflisor och vävnad”.

24-åringen säger i polisförhör att han ”såg en gammal tant med sin hund som gick bredvid honom när han blev skjuten. Hon såg rädd ut. Hon sprang allt hon kunde”.

Skottet i höften var livshotande och orsakade skador på tarmar, blodkärl och urinledare.

Köpte knark av ”fel” säljare

Orsaken till mordförsöket ska vara att 24-åringen köpt narkotika av någon annan än 22-åringen för att sedan troligen sälja vidare i Skäggetorp.
22-åringen har kopplingar till X-team, som dominerar knarkhandeln i området. X-team är en av de grupperingar som lyder under det kriminella mc-gänget Bandidos.

22-åringen har förnekat brott och menar att han inte varit på platsen, men hört att 24-åringen hade en hotbild mot sig och att några var ute efter honom.
24-åringen har dock hela tiden hävdat att det var 22-åringen som sköt honom och ”att de hade känt varandra sedan de var barn”.

Bröt tystnadskultur – kusin mördades

Den 15 februari i år mördades en kusin till 24-åringen när någon sköt rakt in i en lägenhet i Skäggetorp. I den lägenheten brukade 24-åringen övernatta när han besökte sin familj.
24-åringen menar att det dådet var en direkt följd av att han gått emot tystnadskulturen som råder i stadsdelen och pratat med polisen.

Förutom fängelsestraffet så ska 22-åringen betala 142 300 kronor i skadestånd till 24-åringen. 24-åringen får villkorlig dom för narkotikabrott.
24-åringen och hela hans familj lever nu med skyddad identitet på hemlig ort.

24-åringen träffades av två skott. Det som träffade i magen var livshotande. Foto: Polisens förundersökning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet