• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

24-åringens vård ska utredas

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tyder nu på att vansinnesdådet då tre personer blev knivskurna var ett rop på hjälp från den misstänkte 24-åringen. I en tidningsintervju idag tecknar mamman bilden av en ung man som bollats mellan psykiatrin, beroendekliniker och socialtjänst.

Det är en förtvivlad mamma vi möter. Både i tidningen och när SVT Nyheter Öst talar med henne i telefon. Enligt henne är sonens knivskärningar ett rop på hjälp.

– Det är en fruktansvärd tragisk händelse, jag förstår hennes oro, säger Karin Mossberg, verksamhetschef på psykiatrin i Norrköping.  

Knivdåd i Norrköping

I tre år har mamman kämpat för att sonen ska få vård. Psykiatrin säger att han behöver missbruksvård. Missbruksvården säger att han behöver hjälp med sina psykiska problem.

– Jag kan inte uttala mig om enskilda ärenden men sånt kan ske och det är jätteolyckligt. Vi jobbar ständigt med att förbättra samverkan, säger Karin Mossberg.

Ingen ovanlig upplevelse

SVT Nyheter Öst har talat med ett antal medarbetare inom psykiatrin i Norrköping. De säger att mammans beskrivning av hur sonen bollats mellan olika vårdgivare inte är ovanlig.

– Jag tror att det är många som kan uppleva att man bollas mellan olika enheter. Men de allra flesta får ändå den vård de behöver, säger Ursula Thienemann, verksamhetschef på beroendekliniken i Norrköping.

Tvångsvården upphörde

För tre år sedan blev 24-åringen tvångsomhändertagen. Efter fyra veckor skrevs han ut och skulle enligt överenskommelse flytta till ett gruppboende. Men det struntade han i.

– Har tvångsvården upphört så är det personens egen vilja som styr. Det är inte säkert att händelser då kan föranleda att vi kan göra nya tvångsvårdsinsatser, säger Karin Mossberg.

Vården ska granskas

Men nu ska vården granska sig själv, vilket är i enlighet med vad man brukar göra i extrema fall.

– Än så länge pågår ju en rättsprocess men vi kommer naturligtvis att titta på vad vi inom vården har gjort rätt eller vad vi kunde ha gjort bättre, säger Ursula Thienemann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knivdåd i Norrköping

Mer i ämnet