Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nya undersökningar görs under september vid vraket ”Hansa”. Foto: Sjöhistoriska Museet, Jakob Ringbom, SVT

25 år efter vrakfyndet – nya undersökningar görs vid ”Hansa”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu befinner sig ett forskningsfartyg med besättning utanför Gotland. Målet är att göra nya undersökningar vid den sjunkna Gotlandsfärjan ”Hansa”.

Fartyget torpederades den 24 november 1944. 84 personer miste livet i vad som kallas en av de värsta sjökatastroferna i Sverige.

Gotlänningarna Lars Kruthof och Jakob Ringbom har länge forskat kring händelsen. Tillsammans med stiftelsen ”Voice of the ocean” är de ute vid haveriplatsen denna vecka. Med hjälp av en undervattensfarkost ska fartyget filmas och botten undersökas. Inga föremål kommer dock att tas upp från vraket.

Gotland

Berättelse om människorna

Förhoppningen är att få mer kunskap om katastrofen. Resultatet av den nya undersökningen kommer tillsammans med annan forskning att publiceras i en kommande bok och en utställning på Gotlands museum år 2024.

– Det kommer att bli en utställning som vi inviger nästa sommar. Den kommer att ta upp berättelserna om de människor som var ombord på Hansa. Men också förhoppningsvis visa bilder från där Hansa ligger på havets botten, säger Jenny Westfält, chef för Gotlands museum.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet