En livbåt flyter i den gropiga sjön i samband med räddningsaktionen med att bärga passagerare från den sjunkna passagerarfärjan M/S Estonia ute i Östersjön 28:e september 1994. Foto: TT

25 år efter Estoniakatastrofen – så har säkerheten förbättrats

Uppdaterad
Publicerad

Idag, lördag, är det 25 år sedan Estonia förliste och 852 människor omkom. Efteråt tillsattes flera olika kommissioner vilket idag resulterat i att färjor som trafikerar Östersjön byggs på ett säkrare sätt. Allt för att undvika att en likande olycka händer igen.

Bland de 852 omkomna på Estonia var 501 svenskar varav ett 60-tal är från Östergötland och sju från Gotland.

Se i klippet – så gick katastrofen till:

När det sker en olycka på haven runt Sverige är det Sjöfartsverket som ansvarar för räddningsarbetet, och de menar också att de är bättre rustade än vad fallet var när Estonia förliste 1994.

Så har sjöräddningen förbättrats efter olyckan:

På lördag klockan 10.00 hålls en minnesceremoni i Carl Johans park i Norrköping med kransnedläggning, tändning av ljus och musik.

Hårdare krav på hur fartygen byggs. Bogportarna måste vara kraftigare än tidigare och fartygen måste klara av att ta in vatten utan att bli instabila.

Säker återresa till hamn. Fartyget ska vara konstruerat så att det vid en olycka kan ta sig säkert tillbaka till hamn utan att passagerarna behöver lämna båten.

Delat ansvar. God sjösäkerhet från fartygskonstruktörer till rederier, samt fungerande kontroller från myndigheter och klassificeringssällskap.

Centraliserad sjöräddning. Sjöräddningen inom Sjöfartsverket är centraliserad och bemannad dygnet runt och har mandat att kalla in alla de resurser som behövs. Både nationella och internationella.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.