Foto: TT

3 av 4 poliser funderar på att byta jobb

Uppdaterad
Publicerad

På polisförbundets uppdrag har Novus gjort en enkätundersökning över hur många poliser som funderar på att lämna yrket. Särskilt oroande är att många unga poliser vill lämna myndigheten, säger Lena Nitz, ordförande i polisförbundet.

– Missnöjet bland unga nyutbildade poliser är särskilt bekymmersamt. Nu behövs kraftfulla insatser, i form av bättre löneutveckling, en rimligare arbetsbelastning och en tydligare polisorganisation. Risken är annars att ingen vill bli polis längre, säger hon.

Tidigare har det varit ovanligt att unga poliser lämnar yrket men den nya undersökningen, som granskar de senaste sex månaderna, visar att två tredjedelar av poliser under 30 år funderar på att sluta.

Dålig lön är huvudorsaken

I Region Öst säger hela 88 procent av poliserna som deltagit i undersökningen att det är den låga lönen som är huvudproblemet och av samma deltagare så letar ungefär en fjärdedel efter ett nytt jobb.

– Polisen måste få möjlighet att utvecklas som poliser, när arbetsbelastningen ökar samtidigt som löneutvecklingen bromsat, ser många ingen annan möjlighet än att lämna polisyrket och polisbristen blir nu alltmer uppenbar, säger Lena Nitz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.