Bild på den nu avlidne 35-åringen från en gruppbild tillsammans med X-team/Bandidos och en bild från mordplatsen under fredagsmorgonen. Foto: Polisen/SVT

35-årig tidigare gängledare sköts till döds

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagsmorgonen sköts en 35-årig man till döds i stadsdelen Ekholmen i Linköping. Den döde mannen var tidigare ”teamleader” för X-team i staden – men ville enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst lämna det kriminella livet och hade betalat en halv miljon kronor för att lämna gänget.

Mannen sköts enligt polisen med flera skott i halsen och bröstet till döds vid 06.30-tiden under fredagen. Han var en välkänd aktör i Linköpings undre värld.

I mars förra året dömdes han till fängelse i tre månader för försök till utpressning och olaga hot. I förundersökningsprotokollet pekas han ut som ”teamleader” för det kriminella gänget X-team lokalt i Linköping och mannen förekommer på flera bilder tillsammans med ledande figurer i Bandidos nationellt.

Ville lämna gäng

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Öst hade 35-åringen betalat en halv miljon kronor till X-Team/Bandidos för att lämna gänget någon gång under förra året. Sedan dess levde han ett ”normalt” liv med vanligt jobb, enligt SVT:s källor.

Jobbade för kommunen

Enligt uppgifter till tidningen Corren arbetade 35-åringen för ungefär tio år sedan på uppdrag av Linköpings kommun med att förebygga kriminalitet och att hjälpa ungdomar som ville bryta den kriminella banan.

Polisen är inte överraskad

Jan Staaf, kommissarie vid polisen i Östergötland, säger att polisen inte är överaskad över att dödsskjutningen inträffat.

– Nej, vi är ganska säkra på att den här konflikten är långt från över. Men vi gör allt vi kan för att få någon lagförd för de här fasansfulla brotten. Det här måste få ett slut, säger han till SVT Nyheter Öst.

Mannen är den tredje i Linköpingskonflikten som mördats som haft en stark koppling till X-team/Bandidos-sfären.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.