Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Johanna Pietikäinen på Gotlands museum berättar mer om kulturarvet i videon. Foto: SVT

3D-modeller kan bevara kulturarvet i händelse av krig

Uppdaterad
Publicerad

En 3D-avbildning av bildstenen från Stora Hammars i Lärbro på Gotland blir Sveriges bidrag till EU:s databas för bevarande av kulturarvet.

Stenen är daterad till mellan 700- och 900-talet och står idag vid Bungemuseet i Lärbro. Där är den tidvis utsatt för väder och vind, något som gjorde att just denna bildsten, som är en av cirka 700 som man känner till på Gotland, valdes ut.

– På Gotlands museum har vi ju tillsammans med Stockholms Universitet under snart fem år jobbat med att digitalisera de gotländska bildstenarna. Därmed har vi väldigt fina 3D-modeller som man gjort med fotogrammetri och väldigt högupplösta bilder. Så nu när EU-kommissionen vill snabba på hela Europas 3D-dokumentation av kulturarvet så har Sverige valt ut en första representant. Det blev då bildstenen från Stora Hammars i Lärbro, säger Johanna Pietikäinen, avdelningschef på Gotlands museum.

Sedan en tid tillbaka pågår projektet ”Ancient images 2.0. A digital edition of the gotlandic picture stones”, som med stöd från Vetenskapsrådet drivs av Stockholms universitet tillsammans med Gotlands museum. Målet är att göra digitala kopior av de gotländska bildstenarna.

I klippet ovan berättar Johanna Pietikäinen mer om den speciella stenen som är mer än 3 meter hög. Där se du också hur 3D-modellen ser ut.

Mer information om projektet med 3D-modellerna

EU-kommissionen rekommenderar medlemsländerna att senast år 2030 3D-digitalisera alla kulturegendomar som riskerar att skadas eller förstöras och även 3D-digitalisera 50 procent av de mest välbesökta kulturegendomarna. Målet med kampanjen är att få medlemsländerna inom EU att nominera minst en 3D-digitaliserad kulturegendom som ska ingå i det gemensamma europeiska dataområdet för kulturarv.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.