Fågelring och sillgrissla på Stora Karlsö Foto: Naturhistoriska riksmuseet / TT Roland Johansson

48-årig sillgrissla hittills äldsta ringmärkta fågeln i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

En sillgrissla som förra veckan hittades död på Gotska sandön har nu konstaterats vara Sveriges hittills äldst kända ringmärkta fågel. Det meddelar Naturhistoriska riksmuseet.

Sillgrisslan ringmärktes den 16 juli 1974 på Stora Karlsö utanför Gotland och hittades nyligen död på Gotska sandön. Det innebär att den blev 48 år och 11 månader.

Det tidigare åldersrekordet meddelades förra året, även då handlade det om en sillgrissla som uppnådde en ålder av 48 år och sju månader.

– Detta är den femte sillgrisslan märkt i Sverige som blivit äldre än 45 år, vilket visar att arten regelbundet uppnår imponerande höga åldrar, säger Thord Fransson, ansvarig för svensk ringmärkning vid Naturhistoriska riksmuseet i ett pressmeddelande.

Sillgrisslan kommer troligen skickas vidare Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) för att testas om den drabbats av fågelinfluensa.

Ringmärkning av fåglar har pågått sedan 1911 i Sverige och de första sillgrisslorna märktes redan 1913 på Stora Karlsö.

Hör Thord Fransson berätta om varför sillgrisslor blir gamla och om världens äldsta fågel – en levande 70-årig albatross

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.