Foto: SVT

Stormen Alfrida slår hårt mot Gotland

Uppdaterad
Publicerad

På ön var 8 700 kunder utan ström när det var som värst. Strax före klockan 11 så var fortfarande 7 300 kunder drabbade.

”Felsökning pågår och nu när det ljusnar är vår personal på väg ut för att åtgärda felen. Det kan dock ta lite tid att ta sig fram på vissa ställen och vi är noga med att utföra arbetet på ett säkert sätt.”, uppgav Geab på sin hemsida. Trafikverket varnar dessutom för mycket besvärligt väglag.

– Nu kan vi ju se hur det ser ut, men den forsatt starka vinden försvårar arbetet. Det är mycket träd som fallit över ledningar och även ledningsstolpar som blåst av. Situationen är farlig för våra anställda. Det är i nuläget svårt att säga när alla kunder kan ha fått tillbaka elen – det beror på vinden. Vi hoppas ju att de flesta kunder ska ha fått elen tillbaka under dagen, säger Geabs tillförordnade elnätschef Kalle Blomberg.

34,7 meter per sekund vid Fårösund

På Gotland har vindarna kommit i gång ordentligt tidigt på morgonen. Vid Fårösund har vindar på 34,7 meter per sekund uppmätts och på Visby flygplats blåser det 26 meter per sekund i byarna, enligt TT.

Plåtar blåste ned

Vid Havdhem, söder om Hemse, på Gotland blåste 30 kvadratmeter av ett plåttak på en ladugård av.

– Platsen är avspärrad och vi kommer göra en bedömning tillsammans med ägaren hur länge det skall vara avspärrat. Inga personer ska ha skadats, säger Fredrik Dackland, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Ökad beredskap

Det har kommit flera larm och nedfallna träd, lösa föremål och tak som har lossnat, eller håller på att lossna i blåsten.

– Vi har ökat på beredskapen nu, och vi har fördubblat bemanningen i Visby till 16 man. Alla deltidskårer är också igång, nästan alla bilar är ute, säger Anders Fagerlund, yttre befäl hos räddningstjänsten på Gotland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet