Foto: Johan Nilsson/TT

600 anmälningar om sabotage mot blåljusverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt statisk från Brottsförebyggande rådet, BRÅ, har 600 anmälningar kommit in gällande sabotage mot blåljusverksamhet under förra året.

Lagen trädde i kraft den 1 jan 2020. Sedan dess har 16 personer i landet dömts för brottet och sju av dem har dömts till fängelse.

I Östergötland har man enligt ambulanspersonal och verksamhetschef för Falck Ambulans Östergötland varit relativt förskonad mot den här typen av brott, medan man på andra håll i landet haft större problem.

– Historiskt sett har vi inom ambulansen varit skyddade mot våld, det är väldigt sällan det är riktat mot oss, säger Per Tonhammar men betonar samtidigt att de senaste tidens dödsskjutningar i Östergötland ger en högre risk för ambulanspersonalen.

Om lagen

Stenkastning mot polisbilar och andra försök att försvåra eller hindra utryckningsfordon ledde till att vi fick en ny lag den 1 januari 2020.

Då blev det straffbart att angripa eller på annat sätt störa polis, räddningstjänst eller ambulanssjukvård.

Straffet för blåljussabotage är enligt blåljussabotagelagen fängelse i högst fyra år och för grovt blåljussabotage fängelse på viss tid, lägst två och högst arton år, eller på livstid.

I Värmland har det kommit in elva anmälningar, men hittills har bara en fyra lett till åtal. Två har lagts ner. Ett fall har lett till dom och det andra fallet utreds fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.