650 miljoner kronor till renoveringen av Göta kanal

Uppdaterad
Publicerad

Slussen i Söderköping står nu tom på vatten och renoveringen är i full gång. En japansk byggteknik används och det borras meterdjupa hål i grunden.

I Söderköping pågår renoveringen av Göta kanal för fullt. Slussen, som inte renoverats sedan den stod klar i början av 1800-talet, får nu en upprustning. Kanalens grund är gjord av lera och har visat sig vara instabil. Marken är underminerad och därför har läckage från både mark och väggar upptäckts i kanalen.

Teknik från Japan

För att råda bot på den erosion som läckagen skapat, står nu kanalen tom på vatten och kanalens botten är full med maskiner som borrar stora hål i grunden.

– Vi har använt en väl beprövad japansk teknik där man borrar ner jetpelare i betong som bildar en vägg för att täta mot vatten. Vi har inte skött arbetet kring kanalen ordentligt under en lång tid, berättar Anders Donlau, VD Götakanalbolag.

Renovering, inte modernisering

Det är under marken och vattnet som alla justerngar i renoveringsarbetet pågår och den som tror att slussen ska moderniseras kan andas ut.

– Ett krav för att få göra renoveringen av kanalen var att bevara det kulturhistoriska arv som Söderköpings sluss står för. Jag blir aldeles lycklig av att vara här, berättar Axel Hallin, geografisk rådgivare, för SVT Nyheter Öst.

Renoveringen beräknas kosta 650 miljoner kronor och regeringen har avsatt 100 miljoner kronor för projektet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.