Foto: SVT

685 A-traktorer i Östergötland riskerar körförbud

Uppdaterad
Publicerad

Den 20 maj införs krav på kontrollbesiktning för A-traktorer. Detta innebär att närmare 700 A-traktorer, som de också kallas, i Östergötland måste besiktas under de närmaste åtta veckorna.

Kravet på besiktning för A-traktorer är en anpassning till EU- lagstiftningen och införs för att öka trafiksäkerheten, skriver Transportstyrelsen.

– I dagsläget vet vi att det finns A-traktorer på våra vägar som inte är trafiksäkra. När dessa fordon nu behöver besiktas hoppas vi att den situationen ska upphöra, säger Anders Gunneriusson, utredare på Transportstyrelsen.

I landet som helhet är det 15 783 A-traktorer som måste kontrollbesiktas senast i maj. Hittills har endast 445 av dem genomgått en kontrollbesiktning.

På Gotland berörs 174 fordon

I Östergötland handlar det alltså om 685 A-traktorer och på Gotland 174 stycken. Om dessa inte kontrollbesiktas senast den 19 maj väntar körförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.