KArl-Axel, 89, har varit med länge. På fredagen tilldelades han en hedersmedalj av Försvarsmakten. Foto: TT/Viktor Mossberg/Försvarsmakten

75 år i hemvärnets tjänst – Rullatorn är inget hinder för 89-åringen

Uppdaterad
Publicerad

De som varit på försvarsövningen Aurora på Gotland har kanske lagt märket till den äldre mannen. Karl-Axel har nämligen inte missat en minut. Han har varit med i hemvärnet sedan 1942.

Under fredagen tilldelades 89-åriga Karl-Axel Virgin på Gotland en hedersmedalj av överbefälhavaren, ÖB, Micael Bydén.

– Det här slår allt att få träffa honom. Det är inte ofta man träffar en så trevlig människa, säger Karl-Axel Virgin.

Vidare säger han att ÖB frågat honom vad han tyckte om försvarsövningarna.

– Då sa jag att jag har ett önskemål ÖB, och det är att få följa med till fastlandet. Då klappade han (ÖB) mig på axeln och sa ”du ska vara kvar och försvara Gotland”. Och det är jag, säger Karl-Axel och fortsätter:

– Jag får inte använda vapen men det är mycket annat man kan göra inom hemvärnet.

”Det känns i hjärtat”

Vidare berättar Karl-Axel att ett femtiotal soldater fanns på plats när han tilldelades hedersmedaljen, som han stolt tar upp ur fickan.

– När han gav mig den här gjorde de honnör allihop, de visste om det här tydligen. Det uppskattar jag, det känns i hjärtat, säger en märkbart rörd Karl-Axel Virgin.

Hans deltagande i hemvärnet tar inte slut här utan fortsätter så långt det är möjligt.

– Ja så länge jag lever, tiden ut, säger han.

”Så fort plikten kallade var han på rätt plats i rätt tid med rätt utrustning.” Skriver Försvarsmakten Gotland på sin facebooksida. Foto: Therése Fagerstedt/Försvarsmakten

Karl-Axel Virgin har plikttroget följt övningen Aurora på Gotland hela veckan och åldern är inget hinder.

Bilden på Karl-Axel vid rullatorn har delats flitigt i sociala medier. ”Han är värd en rullator i M90 kamouflage!”, skriver en person på Försvarsmakten Gotlands facebooksida. ”Stålfarfar”, skriver en annan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Aurora 17

Mer i ämnet