Hälften av de kläder som slängs skulle kunna återbrukas, enligt Naturvårdsverket. Foto: TT

80 miljoner kilo kläder eldas upp varje år

Uppdaterad
Publicerad

Vi slänger mer kläder än någonsin, runt åtta kilo om året per person. Nu har regeringen avsatt sju miljoner kronor i budgetpropositionen för att utveckla återvinning av kläder och textilier.

Vi konsumerar 40 procent mer kläder nu än 2015. Vi köper 13 kilo kläder per person och år och slänger åtta kilo i soporna. Sammanlagt blir det 80,5 miljoner kilo kläder som eldas upp varje år bara i Sverige.

Enligt Naturvårdsverket går det i snitt åt 7000 liter vatten och tre kilo kemikalier för att tillverka ett enda kilo tyg. Dessutom genereras 10-15 kilo växthusgaser under tillverkningsprocessen.

Vems är ansvaret?

Naturvårdsverkets utredning visar att hälften av de kläder som slängs skulle kunna återbrukas och därför har nu regeringen avsatt sju miljoner kronor i nästa års budgetproposition för att utveckla återanvändandet av textilier.

Just nu förhandlar regeringen med oppositionen om ansvaret för klädinsamling och återvinning ska läggas på kommunerna eller på klädproducenterna.

Utställning ger tips

På Arbetets museum i Norrköping pågår just nu utställningen Framtidsland som bland annat tipsar om vad vi kan göra istället för att slänga kläderna.

– Att återbruka kläder är det bästa, genom att till exempel ge kläderna till secondhandbutiker eller att sälja dem vidare. Man kan sy om de kläder som man har tröttnat på eller så kan byta kläder med varandra. Man skulle kunna skapa en lånegarderob. Man kanske inte måste äga allting själv, säger museipedagog Louise Zejlon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.