83-åriga Vilhelm skickades hem från sjukhuset – mot sin vilja

Uppdaterad
Publicerad

Skickades hem trots svåra smärtor, yrsel och förvirring.

– Han var ju i så dåligt skick. Han kunde knappt sitta upp. Kunde knappt prata, säger Tom Zetterquist, vars far vårdades i hemmet.

Gång på gång åkte 83-åriga Vilhelm till sjukhuset med ambulans. Och gång på gång skickades han hem igen.

Vid den sista vårdplaneringen var han rädd för att komma hem. Ändå skickades han hem ännu en gång.

Skickades hem igen

Redan i mars beslutade kommunens biståndshandläggare att Vilhelm var för dålig för att vårdas hemma. Han beviljades därför en plats på ett äldreboende. Men kön till äldreboenden är lång i Norrköpings kommun, precis som i många andra kommuner.

Cirka 100 personer väntar i kö. Och under tiden skickades Vilhelm ännu en gång hem till tvårumslägenheten på sjätte våningen.

Han kunde inte duscha eftersom han inte kom i badkaret. Och enligt hemtjänstens journaler hade han också svårt att klara toalettbesöken. Han var mycket smärtpåverkad, yr och ibland förvirrad.

– Han var ju förtvivlad. Han låg ju bara och stirrade i taket. Och det är ju inte så roligt att sluta sina dagar så, säger Tom Zetterquist.

Hårdare klimat

Det har blivit svårare att få komma till ett äldreboende eller korttidsboende när man är gammal. Det har blivit så ont om äldreboenden att bara de allra sjukaste kan få en plats.

– Jag upplever att det har blivit ett mycket hårdare klimat och jag lider med alla gamla som måste komma hem och vårdas hemma, säger Sigbritt Vestgöte som är vårdplanerare på geriatriska kliniken på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Frivillighet blev tvång

Att så långt som möjligt låta de äldre bo kvar hemma är en medveten princip som har tillämpats i många år. Tanken är att ingen ska tvingas flytta till ett äldreboende.

– Jag tror inte att någon önskar att ligga inlagd på sjukhus eller korttidsplats. Alla strävar väl efter att återvända till sin bostad, säger Magnus Johansson, vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun.

Men det som skulle vara ett frivilligt val har för en del gamla blivit ett tvång.

– Vi skickar hem gamla som är 95 och 97 år gamla, personer som behöver hemtjänst dygnet runt. För en del går det bra. Men många skulle må mycket bättre av en korttidsplats eller en plats på ett äldreboende, säger Sigbritt Vestgöte.

HÖR AV DIG!

SVT Nyheter Öst granskar äldreomsorgen. Har du tips eller erfarenheter? Kontakta jenny.widell@svt.se. Du får vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.