Catharina Björklund, kurator i grundskolan på Gotland Foto: Patrik Widegren/SVT

Här utbildas eleverna om gromning: ”Barnen är medvetna om riskerna”

Publicerad

På Gotland har man satsat på att utbilda eleverna om det som kallas gromning. Redan i femte klass ges information av kuratorer, men då är det enligt skolan redan många barn som råkat ut för kontaktförsök från okända personer.

– När vi ställer frågan om man blivit kontaktad av någon som man inte känner till, så är det 90 procent av klassen som räcker upp handen, säger Catharina Björklund, kurator i grundskolan på Gotland.

Det behöver inte alltid handla om gromning, men barnen är medvetna om riskerna, förklarar Catharina Björklund.

– Vi kommer in på det, och mycket handlar om att ta bort skuldkänslorna. Att det är viktigt att prata med någon vuxen som man har förtroende för. Det finns hjälp att få och man får absolut inte känna att ”nu kan jag inte göra något”.

Vill ge en ökad medvetenhet

När hon och hennes kollegor är ute i klasserna använder de forskning och material från organisationen Friends och ungdomssmottagningen. De visar också en film från polisen.

Sedan diskuterar man med eleverna. Förhoppningen är att ge eleverna verktyg att hantera de situationer de kan råka ut för.

– Vi vill också ge en ökad medvetenhet om att man kan få hjälp, att man inte står där själv. Att vi tillsammans med vårdnadshavarna hjälps åt med detta. Och att det ska polisanmälas, säger Catharina björklund.

Gromning

Visa
  • Gromning (efter engelskans grooming) syftar på när vuxna personer (gromaren) tar kontakt med barn i sexuellt syfte.
  • När gromning sker via internet kallas det nätgromning.
  • Är förbjudet i Sverige sedan 1 juli 2009.
  • Kan ge böter eller fängelse i högst ett år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet