Siri Karlsson syr varje dag och har hittills sytt över 2000 klänningar. Foto: Shekar Amin

98-åriga Siri syr kläder till barn i Sri Lanka

Uppdaterad
Publicerad

Många tänker kanske att livet på ålderdomshemmet innebär vila och lugn och ro. Men för 98-åriga Siri Karlsson i Åtvidaberg var det först på hemmet som hennes passion för sömnad utvecklades.

Det var först när Siri gick i pension som hon på riktigt fick leva ut sin passion för sömnad. Hon kontaktade den ideella Sri Lanka-föreningens loppis för att fråga om de var intresserade av att ta med sig handsydda klänningar till barnhemmet som föreningen driver i Sri Lanka.

 – Det är så roligt att sy söta klänningar åt barn som inget har. Jag vill inte lämna klänningarna efter mig utan jag vill att de skulle komma till nytta, säger Siri Karlsson.

Över 2000 klänningar

Eftersom Siri Karlsson sytt barnklänningar sedan 65-årsålder, har det genom årens lopp hunnit bli en del, närmare bestämt, 2000 klänningar.

– Ibland förvånas jag över hur jag kunnat hinna med så mycket, men det är ju många år mellan 65 till 98 år, och jag har ju alltid varit ivrig, säger hon. 

Startade efter tsunamin

Sri Lanka-föreningens loppis startades i samband med tsunamin i området 2004 för att hjälpa till i förödelsen som katastrofen lämnade efter sig. 2007 fortsatte man engagemanget för Sri Lanka och startade ett dagcenter för funktionsnedsatta barn.

Speciellt för barnen

Och det är dessa barn som får njuta av Siri Karlssons handsydda klänningar. En av dem som själv åker för att å föreningens vägnar skänka saker till barnhemmet är Carl-Anders Lundgren.

Carl-Anders Lundgren från Sri Lanka-föreningen ser till att klänningarna kommer fram till barnen. Foto: Shekar Amin

– Klänningarna är väldigt speciella för de här barnen, att det här är saker från en gammal tant långt långt borta på andra sidan jorden, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.