En A-traktor får inte ha en hastighet som överstiger 30 km/tim och allt du behöver för att köra fordonet är ett mopedkörkort. Foto: SVT

A-traktorerna fortsätter öka i länet

Uppdaterad
Publicerad

Antalet registrerade A-traktorer har nu stigit upp till närmare 50 000 runt om i landet, under dryga två år. Under det senaste året har antalet A- traktorer i Östergötland ökat med 26,9 procent. På Gotland hela 33,4 procent.

Runt om i landet har man sett en ökning av antalet registrerade A-traktorer från år till år. Men det var först efter att Transportstyrelsen ändrade vissa regler kring fordonet, som dess popularitet sköt i höjden 2020.

En av regeländringarna var att man ska kunna spärra A-traktorns hastighet med elektroniska metoder. Detta för att nyare och säkrare fordon skulle kunna byggas om.

Denna metod att spärra A-traktorns hastighet medförde dock att det blev lättare att manipulera spärren och sätta den ur spel, vilket i sin tur innebär att A-traktorn blir en regelrätt bil.

Transportstyrelsen fick i höstas uppdrag av regeringen att återigen utreda reglerna kring A-traktorena. Bland annat handlar det om att införa regler, krav som gör det svårare att manipulera fordonet och underlättar för kontroller att krav/regler efterlevs.

Blekinge län 30,4%

Gotlands län 33,4%

Hallands län 31,0%

Stockholms län 37,0%

Örebro län 30,3%

Hela riket 27,6%

källa: Transportstyrelsen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer