Johan Ritzer, advokat för den misstänkte 37-åringen.

Advokaten: ”Min klient erkänner att han dödat pojken och kvinnan”

Uppdaterad
Publicerad

Idag greps och anhölls en 37-årig man misstänkt för det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping. Efter att ha topsats är han misstänkt på sannolika skäl, den starkare misstankegraden. Under tisdagen erkände mannen morden.

Det var imorse strax före klockan 07.00 som mannen greps av regionala insatsstyrkan i sin bostad i Linköping. Enligt Åklagarmyndigheten gick gripande lugnt till och under dagen kunde man även dna-topsa mannen. Nationellt forensiskt centrum, NFC, har lämnat ett förstahandsbesked om positiv träff på 37-åringen.

Erkände i förhör

Senare under dagen erkände även mannen till dubbelmorden. Advokaten Johan Ritzer är utsedd till mannens försvarare.

Dubbelmordet i Linköping

– Min klient erkänner att han dödat pojken och kvinnan. I övrigt vill jag inte gå in på övriga detaljer. Jag har fått yppandeförbud av åklagaren, säger han.

Advokaten beskriver mannen som samlad.

– Han var samlad och lugn i förhållande till allt det här tunga som lastas honom nu, säger Johan Ritzer.

Hur snabbt erkände han?

– Det kom snabbt, omgående efter delgivningen, säger Ritzer.

Sade han något om varför han dödade pojken och kvinnan?

– Tyvärr kan jag inte gå in på det. Jag har inga svar att ge.

Advokaten kan inte heller uttala sig om vad mannen gjort de senaste 16 åren.

Inträffade för 16 år sedan

Det var den 19 oktober 2004, strax före klockan åtta, som den åttaårigapojken Mohamad Ammouri knivhögs när han var på väg till skolan. Den 56-åriga språkläraren Anna-Lena Svensson, som var på väg till jobbet, blev också attackerad – troligtvis när hon försökte hjälpa pojken.

Mannen som nu erkänt morden identifierades via ett dna-register för släktforskare och Kammaråklagare Britt-Louise Viklund i Linköping är nu förundersökningsledare i ärendet.

Åklagaren hoppas kunna ta ställning till häktningsfrågan under onsdagen. I samband med det ska man hålla en pressträff, enligt Åklagarmyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dubbelmordet i Linköping

Mer i ämnet