Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Advokaten Bengt Ivarsson är kritisk till de långa handläggningstiderna hos NFC. Foto: Erika Landt/SVT

Advokaten kritisk till NFC:s handläggningstider

Uppdaterad
Publicerad

Advokaten Bengt Ivarsson är kritisk till Nationellt forensiskt centrums, NFC, hantering av handläggningstider. Något han säger har varit ett problem i flera år.

I år inledde NFC den särskilda händelsen Vilgot och att myndigheten börjar arbeta med att få ner handläggningstiderna är något som advokaten Bengt Ivarsson, som länge varit kritisk till NFC:s handläggningstider, ser positivt på.

– De har haft väldigt långa handläggningstider under jättelång tid, säger Bengt Ivarsson.

Inte önskad effekt

Trots att Bengt Ivarsson ser den särskilda händelsen som positiv, så säger han att Vilgot ska, efter tre månader, haft en motsatt effekt.

– Som jag har förstått det utifrån medieuppgifter har handläggningstider snarare ökat efter att man inledde den här särskilda händelsen.

Enligt Sveriges Radio Ekot var medeltiden för handläggningar vid årsskiftet 33 dagar, men i maj var den uppe i 50 dagar. Det vill säga efter insatsen inleddes.

”Långsiktigt perspektiv”

Insatsledaren för Vilgot, Anna Stenfeldt Hennings, säger att man på NFC inte sett någon större effekt än, men att det är något man väntar sig se till hösten.

– Man måste titta på den här insatsen i ett långsiktigt perspektiv.

Hör Bengt Ivarsson berätta mer om hur handläggingstider påverkar utredningar och vilka lösningar han vill se i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet