Foto: Scanpix

AF sätter lågt pris framför kvalitet

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsförmedlingen låter företag hjälpa flyktingar ut på arbetsmarknaden. De lägger sig oftast på AF:s lägstapris – ett pris som är alldeles för lågt.

– Om jag inte hade fått den här hjälpen hade jag varit kvar i skolan, på SFI-undervisningen, säger Ali Karimkhani.

I stället fick han jobb när han var ute på en arbetsplats.

Egentligen var tanken att han skulle få intyg på vad han kan. Men det ledde till jobb. Då var det ett företag som heter Eductus som hjälpte honom.

Men varken Eductus eller Lernia, som har haft uppdraget att hjälpa flyktingar ut på arbetsmarknaden, fick fortsätta med det. I somras förlorade de uppdraget.

Orsak: De lade ett för högt pris.

För lågt lägstapris

Det är många företag som vill ha det här uppdraget, som kallas Meritportfölj. Det är värt mycket pengar. Drygt en miljard kronor under en fyraårsperiod.

De som har fått uppdraget har alla lagt sig lågt. På många orter ligger de just på Arbetsförmedlingens lägstapris: 2.000 kronor per deltagare och vecka. Om man räknar på det inser man att det priset är alldeles för lågt.

Omöjlig matematik

Arbetsförmedlingen kräver att företagen anställer tre handledare på heltid för en grupp på tio deltagare. Om man lägger sig på lägstapriset får företaget bara 80.000 kronor.

Men den totala lönekostnaden hamnar på drygt 100.000 kronor. Då är inte kostnader för lokaler, datorer och utbildningsmaterial inräknat.

– Det är bara att gratulera om man klarar det till det priset. För det gör inte vi, säger Eductus chef Susanne Christensson.

Lernia, som har haft uppdraget på många orter, anser att ett rimligt pris är minst det dubbla.

– Vi vet vad deltagarna och Arbetsförmedlingen kräver och då hamnar vi någonstans runt 4.500 kronor och uppåt, säger Ola Brorsson, försäljningschef på Lernia.

Vill inte kommentera

Två av de tre företag som har fått uppdraget på de flesta av orterna i Sverige vill inte kommentera det här. Det tredje företaget, JB Kompetens, hänvisar i ett mejl till Arbetsförmedlingens lägstapris:

Eftersom upphandlingens accepterade prisivå är satt med ett intervall från 2 000 kronor per deltagarvecka uppfattar vi att också Arbetsförmedlingen anser att detta är en rimlig prisnivå.”

AF har inte räknat

Problemet är bara att Arbetsförmedlingen inte har räknat. Det säger både handläggaren och chefen på upphandlingsenheten.

– Vi har gjort ett överslag och tittat på tidigare anbud, säger Martin Kruse, upphandlingschef på Arbetsförmedlingen.

Att en tidigare leverantör dömer ut det priset, får det er inte att titta närmare på det?

– Nej, vi förutsätter att företagen lägger rimliga priser och att de uppfyller det de har lovat i avtalet, säger Martin Kruse.

Så har vi räknat

  • Arbetsförmedlingens lägstapris är 2.000 kronor per deltagare och vecka.
  • 2.000 kronor gånger 4 veckor blir 8.000 kronor per månad.
  • Om man har en grupp med tio deltagare som inte har svenska som huvudspråk kräver Arbetsförmedlingen tre handledare på heltid.
  • Tio deltagare gånger 8.000 kronor ger 80.000 kronor till företaget.
  • Om man räknar med en lönekostnad på 25.000 kronor som flera företag betalar blir den totala lönekostnaden inklusive sociala avgifter och arbetsgivaravgifter 36.000 kronor per handledare.
  • 36.000 kronor gånger tre handledare blir 108.000 kronor i lönekostnad.
  • Den här lönekostnaden räknar Arbetsförmedlingen själva med i ett räkneexempel i en annan upphandling. Det går alltså inte ihop.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.