Fotografen Per Anders Pettersson skildrar den färgsprakande modeindustrin i Afrika. Foto: SVT / Christian S Zetterdahl

Färgstarkt afrikanskt mode på frammarsch

Uppdaterad
Publicerad

Fotografen Per-Anders Pettersson vill visa upp ett nytt Afrika med en färgsprakande skildring av den afrikanska modeindustrin.

Under fem år reste han runt på 40-talet olika modeveckor i 15 länder. Nu ställer han ut sina bilder på Arbetets museum i Norrköping.

Efter att tidigare dokumenterat delar av Afrika ville reportagefotografen Per Anders Pettersson lyfta fram den nya medelklassen, som växer sig allt starkare runt om i Afrika.

– Efter att ha gjort många tuffa sociala reportage ville jag göra något annorlunda. Det är så vanligt att rapporteringen från Afrika annars bara handlar om svält, krig eller korruption. Den här utställningen är en stark kontrast till den världen, säger fotografen Per-Anders Pettersson.

Bilder ur utställningen African Catwalk av Per-Anders Pettersson. Foto: SVT

”De är väldigt modemedvetna”

Ett antal länder i Afrika har idag en blomstrande medelklass och en samhällsutveckling på frammarsch. I samband med det så utvecklas också intresset för bland annat nya tekniska prylar, design och mode.

– De är väldigt modemedvetna, måste jag säga. Jag har t.ex varit ute på landsbygden och fotograferat människor i många små byar. Där märker man hur fint de är uppklädda bara för att gå och hämta lite vatten i en brunn, några minuter bort, säger han.

Bild ur utställningen African Catwalk av Per-Anders Pettersson. Foto: SVT

Mycket färg och smycken

För Per-Anders Pettersson öppnade sig en helt ny värld. Han besökte under åren över 40-talet ”Fashion Weeks” i 15 olika länder i Afrika. Snabbt blev han accepterad i kretsarna och fick komma in bakom kulisserna, för att fotografera människorna både framför och bakom catwalken.

– Det är klart att det är de starka färgkombinationerna som kännetecknar det afrikanska modet, men det finns också mycket fina stilistiska mönster och smycken, gärna i silver och guld, säger Per-Anders Pettersson.

Bilder ur utställningen African Catwalk av Per-Anders Pettersson. Foto: SVT

Hur intresserad är du själv av mode?

– Från början var jag det inte alls. Men efterhand har intresset växt, och även jag har vågat prova lite mer färgstarka kläder, säger han.

Utställningen African Catwalk visas mellan 15 juni – 20 augusti på Arbetets museum i Norrköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.