– Det känns bra att återgå till det normala igen, säger Hans Burlin, VD på Stjärnägg, om att deras äggproducenter nu kan släppa ut hönsen igen. Foto: Stjärnägg & Ingvar Karmhed / TT

Ägg från utegående höns tillbaka i hyllorna

Publicerad

På grund av höjd risk för smitta av fågelinfluensa har äggproducenter tvingats hålla hönsen inomhus. Men nu har de fått komma ut igen.

När fågelinfluensa konstaterades i Danmark den 21 november förra året höjde Jordbruksverket smittskyddsnivån till nivå 2 vilket bland annat innebar att fjäderfä ska hållas inomhus. Det har lett till att det sen februari varit tomt i många butikshyllor på ägg från utegående höns.

Ekonomiskt avbräck

– Vi var vi tvungna att klassa ner de äggen till frigående inomhus, som innebär en lägre ersättning. För de äggproducenterna har det blivit ett ekonomiskt avbräck på 25-40 procent, säger Hans Burlin, VD på Stjärnägg i Linköping.

Men sen ett par veckor tillbaka bedömer Jordbruksverket att risken för smitta är lägre. Anledningen är främst att smittrycket minskat och att fågelinfluensaviruset har svårare att överleva i det varmare vårvädret.

Nya ägg till påsk

Sen ungefär en vecka tillbaka finns nya ägg från utegående höns i butikerna igen, lagom till påsk.

– Vi är jättenöjda över att det är normalt igen. Det är jätteovanligt att en restriktion legat så här länge under vintern, men den har gällt över hela Europa, säger Hans Burlin.

”Gott mod”

För mindre äggproducenter som säljer ägg från egen gård, som ofta håller hönsen inomhus under vintern, är det en lättnad att kunna släppa ut hönsen i vårvädret. 

– Vi har skyddad veranda som de går ut på under vintern, så det har inte påverkat oss. Men nu under våren går hönsen helt fritt ute. Nu när skyddsnivån sänkts ser vi med gott mod framåt, säger Magnus Davidsson på Gottlösa äggbod i Mantorp.

Fakta: Skyddsnivån för fågelinfluensa

Torsdag 30 mars, sänkte Jordbruksverket skyddsnivån för fågelinfluensa från 2 till 1 vilket innebär att hönsen får gå utomhus igen.

Det är fortfarande viktigt att förhindra hönsbesättningar att komma i kontakt med vilda fåglar och ha goda skötselrutiner.

Fågelinfluensa av typen H5N8 har aldrig smittat någon människa trots att den funnits flera år bland vildfåglar och tambesättningar i andra länder.

Enligt Livsmedelsverket finns det inte heller någon risk för att smittas genom att äta ägg eller kyckling eftersom fågelinfluensa inte sprids via livsmedel.

Källa: Svenska ägg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.