Karin Wågström, Skogsstyrelsens skadesamordnare på Gotland. Foto: Karin Wågström och SVT

Larmrapport om talldöd på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

En skaderapport från Skogsstyrelsen visar att antalet tallbestånd på Gotland som dör eller har nedsatt vitalitet ökar.

– En oroande utveckling som vi fortfarande inte har grepp om, men en av orsakerna är sannolikt en aggressiv form av rotticka som ger rotröta, säger Karin Wågström, Skogsstyrelsens skadesamordnare på Gotland, i ett pressmeddelande.

Framför allt har detta märkts på Fårö, men observationer har också gjorts på själva Gotland. Rotrötan misstänks orsakas av skadesvampen rotticka. Den här formen av rotticka, P-formen, är extra aggressiv och angriper alla arter av trädslag.

Gotland
Rottickesvamp hittad på Fårö. Foto: Karin Wågström

Att det rör sig om denna typ av rotticka har tidigare konstaterats av Sveriges lantbruksuniversitet. Svampen gynnas av höga kalkhalter.

– Alla aktörer inklusive Skogsstyrelsen behöver nu växla upp arbetet med att informera skogsägarna om vilka åtgärder man kan och bör vidta i förebyggande syfte. Det är mycket ovanligt att man behandlar stubbar av tall mot rotröta för att minska spridningen, men det bör vi nu börja diskutera på allvar att införa

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet