Idén är att AI-datorer ska kunna hjälpa till med övervakning av fartyg, berättar Magnus Bång biträdande professor i datalogi. Foto: SVT

AI ska göra sjöfarten säkrare

Publicerad

Idag övervakas fartyg i svenska vatten främst när de är i närheten av större hamnar. I det aktuella forskningsprojektet vill forskare i Linköping och Sjöfartsverket använda artificiell intelligens för att övervaka också andra områden.

– Man kan lära datorn vad som är normalt trafikbeteende på sjön och det är det vi gör i det här forskningsprojektet, berättar Magnus Bång, biträdande professor i datalogi vid Linköpings universitet.

När sedan datorn upptäcker ett fartyg som inte rör sig som förväntat kan en larmsignal gå till den person som finns på den närmaste av Sjöfartsverkets trafikcentraler.

Linköping

Projektet kallas Automon och står för automatiskt monitorering, alltså en automatisk övervakning av i det här fallet sjöfarten. Detta är ett av fyra olika projekt som Linköpings universitet och Sjöfartsverket samarbetar om.

Syftet är förstås att öka säkerheten till sjöss. Tanken är inte att datorerna ska ta över någon bevakning utan vara ett komplement till dagens mer manuella arbete i Sjöfartsverkets fyra trafikcentraler

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet