Se en summering av den sista rättegångsdagen i klippet ovan. Foto: SVT/ Måns Båth

Åklagaren: Esmeraldas mamma ska dömas till 14 års fängelse för mord

Uppdaterad
Publicerad

I juni konstaterade Norrköpings tingsrätt att det framkommit övertygande bevisning för att mamman av oaktsamhet vållat flickans död. Under dagens förhandling ansåg åklagaren att hon ska dömas till 14 års fängelse för mord.

Dom kommer att meddelas den 6 augusti.

I dag återupptogs rättegången Esmeralda-fallet i Norrköping, där en treårig flicka hittades död i sina föräldrars bostad. I juni slog tingsrätten fast att det framkommit övertygande bevisning för att mamman av oaktsamhet vållat flickans död. Sedan dess har hon genomgått en rättspsykiatrisk utredning, som visade att hon inte är psykiskt sjuk.

Bör dömas för mord

Under rättegången argumenterade åklagaren för att hon bör dömas för det hon åtalats för – mord med 14 års fängelse som påföljd.

I rätten menade advokaten att utredningen visar att det är narkotikamissbruk som ligger bakom brottet. Han ville hellre se att kontraktsvård som påföljd. Skulle hon dömas till fängelse borde mamman få rabatt med tanke på att hon suttit frihetsberövad i fem månader.

Tingsrätten kommer att meddela domen den 6 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.