I videon berättar åklagare Eva Nemec Nord om den anhållne mannen och vad som föranledde gripandet. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Åklagaren om mordförsöket i Ryd: ”Vi söker fler gärningsmän”

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern är anhållen, på sannolika skäl misstänkt för mordförsök. Enligt iakttagelser från poliser på plats ska fler gärningsmän varit inblandade.

 I samband med skottlossningen i Ryd under onsdagskvällen kunde polisen gripa en man i 20-årsåldern. Mannen anhölls senare av åklagare.

– Iakttagelser på plats, bland annat från en polispatrull, gjorde att vi riktade intresset mot den anhållne, säger chefsåklagare Eva Nemec Nord.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Skjuten i huvudet

Offret är också en man i 20-årsåldern, som blev allvarligt skadad i samband med skottlossningen.

– Han lever och vi har hållit förhör med honom. Men han är allvarligt skadad och skottskadad i ansiktet, säger Eva Nemec Nord.

Maktkamp bland gängen

På knappt fem månader har det skett åtta skjutningar i Linköping där tre personer avlidit. Eva Nemec Nord menar att det pågår en konflikt bland olika gäng i olika stadsdelar.

– Den tolkningen jag gör är att vi har frihetsberövat flera personer i de kriminella gängen och det skapar alltid en maktförskjutning och en positioneringskamp. Sen pågår det en aktiv konflikt mellan de olika grupperingarna i Linköping. Vi har Berga, Skäggetorp och Ryd. Sen har vi inte helt klart för oss än hur de här händelserna hänger ihop men vi vet att det är oroligt i gängmiljön just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutvapenvåldet i Linköping

Mer i ämnet