Kammaråklagare Anna Lander överklagar domen. Foto: Axel Brantemo/SVT/ Privat

Åklagaren överklagar domen mot Esmeraldas mamma

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan stod åtalad för mord på den treåriga flickan Esmeralda som hittades död i sitt hem i Norrköping. Men Norrköpings tingsrätt dömde henne till fängelse i ett år och nio månader för grovt vållande till annans död. Nu överklagar åklagaren domen.

Kammaråklagare Anna Lander har begärt att hovrätten ska ändra tingsrättens dom och anser att kvinnan ska dömas i första hand för mord, och i andra hand vållande till annans död och synnerligen grov misshandel.

Anna Lander vill också att kvinnan ska dömas för brott mot griftefriden då flickan hölls kvar i hemmet efter hennes död.

Treåriga Esmeraldas död

– Jag anser att tingsrätten har gjort en felaktig värdering av den åberopade bevisningen. Händelsen rörande flickans död utspelade sig på en begränsad yta i en lyhörd lägenhet och under ett utdraget tidsförlopp. Mamman var under denna tid i bostaden. En vårdnadshavare har en skyldighet att ingripa och skydda sitt barn från att inte utsättas för våld eller förgiftning, säger kammaråklagare Anna Lander, i ett pressmeddelande.

Vad hände egentligen med Esmeralda?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Treåriga Esmeraldas död

Mer i ämnet