En ung kvinna dog och 20 tågresenärer skadades. Foto: TT

Åklagaren yrkar på böter för Kimstadolyckan

Uppdaterad
Publicerad

Sex år efter tågolyckan har rättegången mot företaget Strukton Rail avslutats. Åklagaren yrkar på att företaget ska betala fem mljoner kronor för tågolyckan i Kimstad.

En ung kvinna omkom och 20 personer skadades när en grävmaskin rullade ner på tågspåret i Kimstad och kolliderade med ett X2000-tåg. Maskinen utförde arbeten på spåret brevid när olyckan inträffade, och efter fem års utredning väckte kammaråklagaren Jan Olof Andersson åtal om arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död och vållande till kroppsskada.  

Haverikommissionen har tidigare också konstaterat att olyckan berodde på bristande rutiner i skydds- och säkerhetsplaneringen hos Trafikverket och att olyckan inte skulle ha skett om det intilliggande spåret hade stängts av för trafik. 

När rättegången avslutades i Norrköpings tingsrätt under tisdagen yrkade Jan Olof Andersson att företaget Strukton Rail ska betala en företagsbot på fem miljoner kronor. Domen väntas den 8 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolyckan i Kimstad

Mer i ämnet